vrijdag, december 17, 2010

Roos Jonker ...Mmm... groot in Japan .. dat mag ook in Nederland !

Op Radio 6 is te zien dat het debuutalbum “Mmmmm” van zangeres Roos Jonker ook ontdekt is in Japan. Roos is door iTunes in Japan gekozen tot ‘Breakthrough Album of the Year’ in de categorie jazz. Het album van Roos is daar sinds mei verkrijgbaar en bereikte zelfs de nummer 1 positie in de Japanse jazz iTunes chart.

In Nederland is het album bij de Jazzjunk pas dit najaar op de radar gekomen. Eerst via luisterronde's bij de Luisterpaal, maar dankzij de Sint beschikt de Jazzjunk ook over het cd-tje zelf. En om de stapel CD-recensies wat kleiner te maken hierbij onze indruk. En die luidt kortweg: Mmmm.. van Roos Jonker is eigenzinnig, mooi en duidelijk. Al met al een prachtige debuut CD om zich op de kaart te zetten.

De CD is grotendeels een eigen produktie. Composities, instrumenten zijn alle van de hand van Roos Jonker. Die zich wel door deze en gene (waaronder mede-Doxer Benjamin Herman) laat bijstaan. Liedjes liggen goed in gehoor, hebben mooie structuur en gaan ergens over. En dan is er natuurlijk het allerbelangrijkste: een prachtige stem en duidelijke presentatie. Dus niet een beetje scharrelen en té voorzichtig zijn, nee, gewoon durven zingen zoals zingen bedoeld is. Waarmee ook zacht en gevoelig zingen niet terecht komt in teveel gefluister, maar duidelijk blijft. En dat is knap, wordt misschien nog wel teveel onderschat.

Ok, we geven toe, we zijn bevooroordeeld omdat we Roos een keer live in Nemo hebben horen zingen. Maar zodoende hebben we wel een beetje een gevoel bij haar veelzijdigheid. Wat daar nu bijkomt is bewondering voor de durf om een soort hop-beat achtige feel te kiezen voor haar plaat. Het is een beetje poppy, maar dan toch weer niet strak/glad poppy. Man in the middle is een leuk voorbeeld hiervan. Maar ook de opener, Hangover. En ook Mmmm... de ballad.

Dan nog zoiets. Het is een plaat die je vaak op kunt zetten en je hoort telkens weer wat nieuws. Gaat dus niet snel vervelen. En dat is toch een soort magische eigenschap van platen. Misschien beter ook maar daarom om die magische eigenschap niet helemaal te ontleden. Er zit heel veel mooie ambacht en liefde voor het vak, zang, geluid en compositie in de plaat en ik kan u maar één ding aanraden: koop en geniet !