vrijdag, februari 28, 2003

New Cool Collective Big Band in Panama... de traditie vervolgt

De New Cool Collective Big Band speelt, na jaren geleden in Meander op maandagavonden een traditie te hebben gevestigd, al weer een tijd lang vast in Panama. Nachtclub in Amsterdam bij CS. En gisteren speelden ze er ook en had ik eindelijk tijd om te kijken hoe het ervoor stond. En wat bleek?

Ritme sectie enigszins veranderd, Willem Friede in plaats van Stefan Schmid, Martijn Vink in plaats van Stefan Kruger, maar nog wel Jos de Haas, Leslie Lopez en de onverbeterlijke Anton Goudsmit. Nieuw: de broer van Jos de Haas op tenorsax. En zo kunnen we wel de hele line-up proberen te reproduceren, maar dat lukt toch niet. Het gaat erom dat NC Big Band swingt als een trein. Zelfs aloude verstokte discogangers kunnen er niet meer om heen: de bij hen levende stoffige big band perceptie is door Benjamin Herman (weer hij!) en de zijnen weer lekker afgestoft. Met DJ en VJ erbij is het geheel compleet.

Miquel Martinez deed een mooie onnavolgbare solo en ook Anton Goudsmit was als vanouds hoogkwalitatief aan het 'schmieren'. En de trein rijdt ondertussen strak verder. Echt lekker strakke band. Awel, geen woorden voor. Het swong, de stemming zat er goed in, het show-elements was erg goed verzorgd en ook was er nog plaats voor gast percussionisten. Tja, ach, ik merk, het blijft toch moeilijk om het te beschrijven zo op een website-tje. Dat je vol spanning op het eind nog denkt dat Leslie Lopez een timbales-solo neerzet, loopt-ie gewoon terug naar zijn basgitaar.

Kortom, gewoon erheen gaan, dat is het devies.