zondag, juli 27, 2003

Ronald Douglas en Johan Plomp Small Big Band: tribute to Nat King Cole

Zaterdagavond, 26 juli 2003; op het laatste moment besloten nog even dit concert te gaan beluisteren. Op zich een goed idee, ware het niet dat naast de toegewezen plaats een traditioneel type Amerikaan ook de helft van mijn stoel innam. En hoewel de nieuwe stoelen in het Concertgebouw een vooruitgang zijn (breder, zachter etc) toch maar een plekje op het balkon gekozen. Waar ook Rene van Beek zich ophield (wie kent hem niet....?).

Hoe dan ook, de Johan Plomp Small Big Band (zie deze link voor line-up en verdere info) speelde samen met Ronald Douglas een tribute to Nat King Cole. Grote pluspunten in de avond:
1-de arrangementen van Johan Plomp; altijd wel een apart stukkie erin waar je oren overeind van gaan staan. Bijzonder mooi: het arrangement van Smile (Ronald, ook de muziek is overigens van Chaplin) en Sweet Lisa. Maar ook de andere stukken mochten er zijn.
2-De zang van Ronald Douglas; erg mooie stembeheersing; zeker de meer intieme ballads waren klasse (Prelude to a Kiss, Smile, Sweet Lisa, For All We Know),
3-Bandleden Jasper Soffers op piano, Simon Rigter op tenorsax (soms ook dwarsfluit) en David Rockefeller op trompet. En ook een beetje Martijn Vink omdat ie soms zo lekker ongegeneerd de juiste klap neer kan leggen.

Ietsje minder waren we te spreken over:
* ontbreken van line-up op papier; het Concertgebouw kan niet beweren jazzliefhebber te zijn als ze niet de moeite nemen voor het concert te op de A4-tjes ook te melden wie er in de band zitten,
* de te schuchtere houding in presentatie op toneel; tuurlijk is het bijzonder (leuk/spannend...) om in het Concertgebouw te spelen, maar zeg dat 1 keer en ga niet te lang en te veel over de trap zeuren en dat het zo fijn is om er te mogen spelen. Kwam over als band met het sorrry-dat-we-hier-staan-complex. Nergens voor nodig.

Ofwel, een mooie avond, goed dat we gegaan zijn. Hopelijk wordt het nogmaals uitgevoerd en is er een sponsor te vinden die dan de boel wil laten opnemen. Want deze stukken verdienen zonder meer een plaats op CD. En zolang die er niet is moeten gewoon de volgende keer weer komen.