zondag, augustus 31, 2003

Jazz op de Uitmarkt (zaterdag)

Jawel, als echte grootstedelijke avonturiers waagden we ons buiten de grachtengordel richting Museumplein. En we hebben genoten. Niet de volledige concerten gehoord maar wel mooie stukkies muziek bij de Platanen tent:
-Kristina Fuchs en haar band (soort jodelend laatste nummer, met knipoog, altijd geinig),
-Esmee Olthuis en Albert Veenendaal; erg mooi om te merken dat piano en sax ook zonder de rest van de ritmesectie kunnen swingen. Zeker als Esmee dan de kwebbelende miepjes op eerste rijen maant om de klep te houden danwel zich bij de bar of buiten de tent verder te verpozen. Riskant maar wel een goede actie. Kwam de aandacht voor ballad nadien zeker ten goede.
-Oene van Geele en kwintet; weer niet het hele concert gehoord maar de laatste twee nummers van de avond. Erg spannend om te beluisteren. En erg muzikaal. Iedereen in de band stond met de oren open en samen werd een ronduit muziek gemaakt. Mooie bassolo. Daarvoor ook mooie vioolsolo. Vroeg om meer, maar man in lelijk pak be-eindigde de avond.

Over de tv-uitzending op hoofdpodium met smakeloze Spijkerman zwijgen we verder. Behalve dan dat Karin Bloemen podium/zangtechnisch wel een kanjer is. Keleetig, die is goed, ongelofelijk. Ook stevig waren de nabije jazz-heren van Monsieur Dubois. Kort gehoord maar vet en strak. Doorgepakte East Coast zullen we zeggen.

En weer wat later hoorde we de Groove Troupers. Met zeer smaakvolle arrangementen. Fijne zangeres. Twee drummers. Hippe dwarsfluitspeler (tevens bandleider). En de onnavolgbare Rini Swinkels en Angelo Verploegen op trompetten. Hele set was een genoegen om naar te luisteren. Grote klasse.

Ach, dat het een beetje regende was niet erg. We kregen een gratis petje van een biermerk dat aan een calamiteit refereert. En er was meer dan voldoende goed gezelschap (waarvan sommige overigens duidelijk de voorgeschreven bedtijd negeerden om de meegebrachte breezertjes stiekem uithuizig te nuttigen)....

Als dit dan de voorbode mag zijn voor het komende jazz-seizoen, zien wij van de Nederjazz het weer helemaal zitten. En wie dit echt online leest en nog wil genieten-- gauw naar concertgebouw want daar speelt nu Ramon Valle....