zondag, oktober 08, 2006

Frank Zappa from Hell - XLJAZZ

Een bijzondere avond. Want wij hadden op buitenkunst al een voorproefje gehad van deze bijzondere arrangementen van Zappa. En gingen er even goed voor zitten (alhoewel zitten.... wederom blijkt dat BIM nog steeds geen geplaceerde stoelen heeft en er gevochten wordt met jassen, bezet houden enzovoorts...). Kortom, we stonden redelijk goed klaar om ook Hans Hazebos te zien schitteren.

Hoe vreemd echter. De muzikanten waren warmgedraaid (hadden 2 dagen daarvoor ook nog leker kunnen inspelen in Utrecht) en iets te enthousiast/los leek het wel. De focus, energie, concentratie en emotie die er op een natte woensdagavond in Elburg vanaf droop leek nu alle kanten uit te vliegen. Dus we kregen veel energie onze kant uit. En aan het eind van set twee was het ook audiotechnisch wel mooi geweest (lastig overigens om te zien dat Hazebos zo gehinderd werd door falende techniek; hij zette desondanks diverse bijzondere solo's neer).

Resteert de bewondering voor de nummers van Zappa en de arrangementen en sturing door Joost Dieho. Boven alle detail-kritiek die we kunnen verzinnen zet hij het namelijk wel op een heel strakke manier in elkaar. Xljazz blijft bijzonder dus.