dinsdag, november 27, 2012

Steun het Nederlandse jazz-archief..... NU !

Kijk, we kunnen er lang of kort omheen draaien. Maar jazz moet. Jazz leeft.  Of, in de woorden van Jules Deelder:Het Nederlandse jazz archief neemt op dit gebied een bijzondere rol in. Al jaren worden daar collecties opgenomen en ontsloten. Sinds het Jazz-bulletin uitkwam, vele jaren geleden ben ik geabonneerd om de jazz te steunen. En ik herinner me de artikelen van weet-al Herman Openneer en vele andere mooie verhalen. Meest recente mooie nieuws is natuurlijk dat de unieke serie: Jazz at the Concertgebouw dit jaar een Edison kreeg in de categorie “Bijzondere Uitgaven van Historische Aard” gewonnen! Morgenavond, 28 november, wordt-ie uitgereikt.

Het tekent hoe bijzonder en belangrijk dit instituut is voor ons in Nederland. En ook onder de nieuwe kabinetsplannen verdient het plekje onder de zon. Aangezien van regeringswege de geldkraan dichtgaat is het nu dus tijd dat wij muziekliefhebbers en muziekmakers in actie komen. En doen wat er te doen is: geld geven, vriend worden van het jazz-archief en anderen bewegen om dit te doen.Zojuist heb ik zélf mijn letterlijke duit in het digitale zakje van het archief gedaan. En ik hoop dat u dat ook zult doen. En mocht u nog twijfelen: lees dan de pdf achter het plaatje en kom in actie: Wordt vriend en geeft ruim !

Wilt u er iets auditiefs voor terug, dan kan dat ook natuurlijk. Dan raad ik u aan om naar het benefiet-concert op 16 december aanstaande te gaan in het Bimhuis. Er worden unieke jazz-posters en foto's geveild. En het wordt een bijzondere avond met Europe’s First Lady of Jazz Rita Reys naast impro-grootheid Michiel Braam. Met Benjamin Herman en John Engels en Ruben Hein. En met voordrachten van Jules Deelder. Onder leiding van veilingmeester Hans Dulfer gaan er verder bijzondere zaken onder de hamer, zoals een kunstwerk van Han Bennink en een originele jazzfoto van Eddy Posthuma de Boer.

Tickets bestelt u hier.