vrijdag, oktober 29, 2010

Lizz Wright in Paradiso!!

Wat een ongelofelijk bijzonder concert hebben de jazzjunks achter de rug. Wij gingen namelijk naar Lizz Wright in Paradiso!!. Vanaf begin tot einde een uniek concert. Muzikanten die geheel samen van ultrazacht naar ultravet gaan. Muzikanten die samen zijn met zangeres en andersom (maak je ook niet altijd mee..). En dan die unieke stem en passie van Lizz Wright. Allerlei liedjes net even een tempo lager, meer laid back, zodat haar kleuring en nuances in de zang alle ruimte krijgen. Heeel mooie diepe stem, maar vooral en bovenal, zo écht. Zij zingt wat ze voelt en ze voelt wat ze gelooft en dus zingt ze wat ze gelooft en dat is echt. En misschien is het niet makkelijk voor de zaal en het publiek dat het dan wat gospel aandoet of wordt (het merendeel van Nederland is immers ontkerkt) maar voor ons jazzjunks was dat geen probleem, wij gingen hoe dan ook uit hun dak.

Mooie bewerkingen/arrangementen van de liedjes die ze zong; met veel ruimte in de muziek zelf en vooral geen angst voor rust en stilte. Heel mooie samenwerking tussen bas, drum en piano met ritme's, tegenritmes, stuwen, ruimte geven, alles zat erin. A capella versie van Silence door Lizz Wright; ook zo bijzonder. En heel stiekem vroegen we ons af hoe het geweest zou zijn als Lizz die had gezongen zonder microfoon versterking; dat was dan helemaal ultrakippevel geweest.

Ach, mensen mensen, wij zijn natuurlijk weg van Lizz. Waren er 4 jaar geleden voor naar Brussel gereisd, maar dat was een groot, niet zo intieme plek. Na afloop toen moedigden we haar aan om toch snel naar Amsterdam te komen. Welaan, we hebben even moeten wachten, maar wat is het heerlijk om dan zo'n fijn concert mee te mogen maken. En zij vertelde ons ook dat ze dit concert in het intieme paradiso wel heel erg fijn vond (en brussel hierbij vergeleken toch iets minder intiem en bijzonder was...). Afijn, we hebben ook de bandleden helemaal ontzettend enorm bedankt (helaas de fantastische pianist/organist misgelopen) en pff.... we genieten nog steeds !

PS.. Zie ook hier wat meer info en interview Lizz Wright op NPR