donderdag, december 16, 2010

CD-review: Warm Feelings van Cor Bakker

Er groeit hier op mijn bureau een steeds groter wordende stapel cd's die om een review van de Jazzjunk vechten... dus nu maar eens in volgorde aan de slag met de eerste van twee cd's van Cor Bakker. Bij hem persoonlijk gekocht na afloop van de voorstelling met Brigitte Kaandorp. Een mooi gesigneerd exemplaar van Warm Feelings. Maar goed, het gaat om de inhoud en niet de verpakking.

Warm Feelings is een cd met zowel eigen nummers van Cor Bakker als bewerkingen van composities. Opent met een prachtig nummer, Angel Smile en de titel zegt niets teveel. Een zonnige opening, met telkens andere wendingen en pianospel dat uitblinkt in precisie, verzorging en intentie. Waarna een trioversie (Frits Landesbergen op drums, Edwin Corzilius op bas en Jeroen de Rijk: percussie) volgt van de vierde prelude uit het boek van Chopin. Mooi in sfeer getroffen, met aan het eind van het thema een prachtige wending naar improvisatie toe. Echt adembenemend mooi. En.. ook een beetje om jaloers op te worden. Tja, denk ik dan, moet ik toch meer oefenen om dat niveau te halen.

En zo wandelt Cor Bakker door diverse nummers heen. Met een mooie Adios Nonino en een elegante hommage aan Jules de Corte (Final Question). De Corte die mogelijk door het Nederlandse publiek nog een beetje verkeerd wordt ingeschat als zanger/lieddichter terwijl hij een zeer bijzondere pianist was. En het is fijn om de oude helden in ere gehouden te zien.

Ook leuk, toen ik zonder titels te kijken in de auto aan het luisteren was, dacht ik bij één van de liedjes te denken.... hmmm... klinkt ver weg bekend, maar kan het niet thuisbrengen. Bleek het message in a bottle. In nieuwe verpakking zullen we maar zeggen.

Afijn, ik ga niet alle nummers bespreken hier. De titel van de plaat: Warm Feelings doet alle nummers en hun uitvoering (zowel de covers als originals) volkomen recht aan. Je hoort de aandacht, zorg en intentie in een mooi geheel. En wie zich afvraagt... is er dan echt geen puntje van kritiek te verzinnen...?

Nou, één punt van kritiek dan. Ik verplaats me even in wat collega muziekliefhebbers en dan hoor ik ze zeggen. Hmmm het is misschien wel wat te mooi en te lief allemaal. Mijn repliek daarop zou dan zijn: 'Hallo dude, je ziet de titel toch... je krijgt gewoon wat erop staat... Warm Feelings'.