zondag, december 12, 2010

Veel talent op kleinkunstfestival Amsterdam... !

De jazzjunk is breed georiënteerd op cultuur zoals u weet, dus ook kleinkunst pas ik moeiteloos in de definitie van jazz. Je jazzt gewoon drama, muziek en humor ineen en voilá, de wereld ligt aan uw voeten.

Eerder in november hebben wij een eerste ronde avond gezien van het amsterdamskleinkunstfestival en gisteravond (zaterdag) de tweede ronde, met 20 minuten audities. En net als de eerste avond is het geweldig om zoveel talent bij elkaar op het toneel te hebben, met mooie liedjes, prachtige verhalen, herkenbare thema's enzovoorts. Gisteravond bijvoorbeeld werden we aan het eind helemaal weggeblazen door Suzanne Matteysen, die ons van hip hop naar chanson meenam in de wereld van dramatisch perfectionistsche oude meisjes die toch alleen zijn. Maar dat gebeurde pas nadat we helemaal dubbel hadden gelegen om Roger et Simone die een prachtige set personages op het toneel toverde (zoals een spaanse don juan, gevangen in zijn eigen cliché en een verknipte boekschrijfster met maffe gedichten).

Tja en voor de pauze waren we al ingepakt door Merel Moistra, met een heel eigen, mooi en prachtig verhaal en krachtige korte liedjes (Drank, Drugs en Doodgaan). Zij werd danweer voorafgegaan door Barbara Blommesteijn die een heel sterke theatrale act had, en veel muzikaal vermogen, maar iets minder de ontspanning wist te vinden om het publiek te vinden. Terwijl de avond begon met de zeer overtuigende en verrassende combinatie drums/xyolfoon; gitaar/piano; cello van de Belgische groep Hermitage. Die in deze tweede ronde ook het gevoelige werk niet schuwden. Ach, het was echt zeer bijzonder allemaal.

En voor ik u nu aanmoedig om vooral verder te gaan kijken naar volgende ronde's wil ik ook nog even noemen de twee acts die ik de eerste keer heb gezien (en die door zijn): David Groeneveld en Louise Korthals. Beiden maakten met intensiteit, beleving en humor toen al veel indruk en we zijn heel benieuwd of ze door zijn. Dat wordt later vandaag bekend gemaakt, aldus de twitter account van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Kennelijk heeft de jury het moeilijk trouwens, want wij begrepen in de Smoeshaan gisteravond dat er direkt na het laatste optreden uitsluitsel kwam... Afijn, we gaan het allemaal ontdekken en kunnen u maar één ding aanraden. Gaat/kom kijken naar de volgende ronde's van AKF !!!

UPDATE: 18.00 uur zondagavond. Door zijn: Gijs Geurtsen, Kabaret in Quartet, Louise Korthals, Erris van Ginkel, Luc Onderbeke en Jack Wijekamp, de groep Poolvogel, Hermitage, Merel Moistra en Roger et Simone.

Hmm... en we zijn toch klein beetje verbaasd/teleurgesteld dat Suzanne Mateysen er niet bij zit.....