zondag, september 30, 2012

Gedenkwaardige tiende aflevering van XLJAZZ

Zo'n tien jaar geleden startte een bijzonder project: XLJAZZ. Gevorderde amateurs en muzikanten gingen tijdens hun vakantie lang en hard oefenen op bijzondere stukken, gewijd aan componisten als: Zappa, Monk, Mingus, Fondse, Pascal en nog vele anderen. Om die vervolgens na de zomer ten gehore te brengen in enkele optredens in het land en in het Bimhuis.

Vorige week was ik bij alweer de tiende concertuitvoering van dit project. En het was om allerlei redenen gedenkwaardig. Er werden uit die tien jaar de mooiste stukken gespeeld. En dat was een genot om naar te luisteren. Op een knappe manier slaagde de band erin die 'best-of' serie neer te zetten. En waar in eerdere jaren het concert in Bim-huis soms nog wat kleine hikjes kon vertonen was er nu sprake van strak spel in alle secties. De arrangementen uit eerder jaren, hier en daar aangepast aan de bezetting, kwamen prachtig tot hun recht (mijn persoonlijke favoriet: night in tunesia).


In deze tiende XLJAZZ deden overigens alle dirigenten uit voorgaande jaren mee (Joost Dieho, Martin Fondse en GJ Binkhorst) en fungeerden Jasper Leclerc en Thomas Welvaadt als sectieleider van respectievelijk strijkers en blazers. En dat leverde dus prachtige muziek op. Driewerf hulde dus aan muzikanten, dirigenten, sectieleiders en niet in het minst, de stichting Buitenkunst onder bezielende leiding van Arthur Schmidt.

Of er volgend jaar weer een XLJAZZ zal zijn in dezelfde opzet is, zover ik begrijp, niet bekend. Maar dit concert was hoe dan ook bijzonder en gedenkwaardig.