zaterdag, juni 07, 2014

Wie is dokter Jazz....? ...... begin van een serie bladmuziek uit jaren 30/40

Deze week liep ik bij toeval een kringloop-achtige winkel in om te snuffelen bij de boeken. Er was van alles en zelfs een kleine doos met bladmuziek. En daarin zat dan weer een wit plastic tasje met Kamiki muziekboekjes. In een prachtig handschrift zag ik daar genummerd allerlei liedjes uit de jaren dertig. Engelstalig, Frans, Duits, Nederlands (Amsterdam).

Just a memory
Het eerste lied in het boekje 100-200, was just a memory, uit 1927:

Het mooie is dat Youtube dit liedje dan ook ergens heeft staan, dus luister gerust even mee:Dokter Jazz
Boeiend was ook dat er in de schriftjes ook een Nederlandse tekst zat: Dr. Jazz. Van origine is dit een lied van Joe 'King' Oliver uit 1926. Mogelijk heeft onze muzikant hier deze eigen tekst op gemaakt (luister op youtube het origineel).


Wie o wie is dokter Jazz?
Uit de persoonlijke informatie bij de bladmuziek, daterend rond 1941, zag ik twee namen: van Besien Berkenbosch (Ham 81, Gent) en de familie van Seteghem en van Rijsselberghe (Nieuwstraat 45, Kalken). Mogelijk is in één van deze twee families de muzikant(e) te vinden met dit mooie handschrift.

Wie hier meer over weet te vertellen nodig ik van harte uit mij te berichten, via mijn Twitter account JazzjunkNL. Ik hoop dat er een mooi verhaal/boek achter zit, dat de moeite van het vertellen waard is.

Eén liedje per dag
In de tussentijd ga ik regelmatig op deze aparte hoek van mijn jazzjunk site, de bladmuziek bibliotheek van deze dr Jazz publiceren, waar mogelijk met de youtube-orginelen erbij. Als eerbetoon aan deze muzikant en zijn (of haar) mooie handschrift en aandacht/liefde voor de muziek.